Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 240 g mąki
- 120 g schłodzonego masła
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka sklarowanego masła
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka rukoli
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 pęczki dymki
- 100 g startego sera tylżyckiego
- 1/2 szklanki śmietany 22%
- 4 sztuki jajka
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą. Dodaj pokrojone masło i zagnieć ciasto dodając odrobinę lodowatej wody. Przygotowanym ciastem wylep formę tak, aby utworzyło ono cienką warstwę. Przykryj ciasto folią i wstaw na 60 minut do lodówki.
- Grzyby oczyść, pokrój i podsmaż na suchej patelni mieszając, aż odparują. Następnie dodaj sklarowane masło i mieszając, smaż na niedużym ogniu, aż będą miękkie. Oprósz grzyby solą i pieprzem. Zioła posiekaj. Dymkę pokrój.
- Zioła wymieszaj z dymką, oprósz solą oraz pieprzem i wyłóż na schłodzone ciasto. Następnie ułóż grzyby.
- Ser wymieszaj ze śmietaną i jajkami, dopraw do smaku solą i pieprzem i wylej na całą powierzchnię quiche'a. Wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Palce Lizać