Dzisiaj jest: Czwartek, 19.09.2019 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Hummus z granatem


06.02.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Mało który owoc tak mocno pobudzał fantazję starożytnych, jak soczysty i słodki granat. Za symbol płodności, długowieczności i bogactwa uważa się go do dzisiaj. W Grecji owoce granatu wręcza się nowożeńcom, aby zapewnić im pożycie pełne namiętności i… gromadkę dzieci.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  granat
  • 1/4 szklanki  pasta tahini
  • 1 puszka  ciecierzyca
  • 2 sztuki  sok z cytryny
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 szczypta  sól
  • przyprawa zatar
    do posypania (opcjonalnie)
  • 1 garść  pestki dyni
  • 2-4 sztuki  chleb pita

Sposób przyrządzania:

  1. Owoc granatu przekrój na pół i wydrąż. Postaraj się nie zmarnować soku! Możesz go dodać do hummusu lub… szampana!
  2. W kielichu blendera utrzyj tahini wraz z sokiem cytrynowym.
  3. Dodaj czosnek, oliwę i sól. Blenduj dalej, aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Możesz w tym celu dodać łyżkę lub dwie zimnej wody.
  4. Przełóż hummus do miseczki, zamieszaj okrężnym ruchem i skrop oliwą z oliwek. Wierzch posyp pestkami granatu i pestkami dyni. Doskonale smakować będzie z dodatkiem zataru!
  5. Podawaj z pitą, ewentualnie z kruchym pieczywem lub kawałkami warzyw, np. selera, marchewki lub ogórka.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

NutriAdvicerka

Posty : 394

Przepisy: 30


Zobacz więcej na temat:

hummusgranatprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE