Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 ml mleko
- 2 sztuki jajka
- 300 g mąka
- 1 szczypta sól
- 1 łyżka olej
+ do smażenia - 200 g cukier
- 300 ml sok z pomarańczy
- 1 sztuka skórka z pomarańczy
- 2 łyżki masło
- 1 kg jabłka
- 2 sztuki mandarynka
- 1 garść rodzynki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ubij, po czym zmiksuj z mlekiem, mąką, solą i olejem. Odstaw do lodówki na 30 minut. Patelnię rozgrzej, posmaruj niewielką ilością oleju. Usmaż rumiane naleśniki.
- Cukier wsyp do garnka, rozpuść i podgrzewaj, aż nabierze złocistego koloru. Zalej sokiem z pomarańczy. Gotuj jeszcze przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu.
- Skórkę z pomarańczy zblanszuj 2 razy, zmieniając wodę i doprowadzając do wrzenia. Do skarmelizowanego cukru dodaj 1 łyżkę zimnego masła i skórkę. Wymieszaj i zagotuj.
- Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Na patelni roztop 1 łyżkę masła. Dodaj jabłka i rodzynki. Podsmażaj przez 3 minuty. Dodaj kilka łyżek sosu i smaż na małym ogniu, aż owoce zmiękną.
- Na naleśniki wyłóż nadzienie jabłkowo-karmelowe. Placki zwiń w trójkąty. Wszystkie ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obierz mandarynki.
- Na wierzchu naleśników ułóż kawałki mandarynek. Całość polej karmelowo-pomarańczowym sosem, a następnie wstaw do piekarnika na 7 minut. Danie podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku