Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 4 sztuki duże jajka
- 2 sztuki garści kurek
- 2 łyżki masła
- 1 sztuka cebula
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurki dokładnie oczyść, po czym wrzuć do garnka. Dodaj 2 łyżki soli i zalej wszystko wodą. Mocz przez 3 minuty, po czym wyłóż grzyby na sito, opłucz pod bieżącą wodą, osącz, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, po czym wrzuć osuszone kurki. Podsmażaj grzyby przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodaj posiekaną cebulę. Smaż do czasu, aż cebula się przyrumieni.
- Jajka wbij do miski, rozkłóć widelcem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Na patelnię z kurkami i cebulą wlej rozkłócone jajka. Smaż, mieszając, aż się zetną. Na koniec posyp natką pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!