Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Jajka po florencku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Jajka po florencku to smaczne i szybkie w przygotowaniu danie.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 1 sztuka  jajka
    duże
  • 2 kromki  chleb tostowy
    pełnoziarnisty
  • 100 g  szpinak
    młody
  • 1 łyżka  ocet
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 łyżka  oliwa
  • pieprz
    do smaku
  • sól morska
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Szpinak oczyść, delikatnie opłucz i odstaw do ocieknięcia. Czosnek obierz, pokrój w plastry i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj szpinak i duś przez chwilę.
  2. Do wysokiego garnka wlej 1 l wody. Zagotuj po czym dodaj łyżkę octu. Zmniejsz ogień.
  3. Każde jajko wbij do osobnej filiżanki. Pojedynczo wlej je do wody i gotuj na małym ogniu przez 4 minuty. Ugotowane jajka ostrożnie wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na ręcznik papierowy, aby osączyć je z wody.
  4. Kromki chleba tostowego podgrzej w tosterze, po czym wyłóż na nie porcje podduszonego szpinaku i po 1 ugotowanym jajku. Całość oprósz solą morską i pieprzem. Danie podawaj zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE