Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1/2 sztuki kalafior
duży - 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 2 szklanki kasza gryczana
ugotowana - 3 łyżeczki pasta curry czerwona
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 2 łyżki olej rzepakowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym w garnku oleju. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez chwilę.
- Do garnka dodaj pastę curry, dopraw solą oraz pieprzem. Podgrzewaj przez chwilę.
- Kalafior podziel na różyczki, dodaj je do garnka z cebulą i zalej 1 szklanką wody. Wymieszaj i duś przez kilkanaście minut, aż kalafior zmięknie.
- Warzywa dopraw curry i cynamonem. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę gryczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku