Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 1 sztuka duży kalafior
  • 40 g  masła
  • 20 g  bułki tartej
  • 100 g  tartego żółtego sera
  • koperek
  • sól
  • cukier
    Sos beszamelowy
  • 40 g  masła
  • 40 g  mąki
  • 1/2 l  mleka
  • 1 sztuka jajko
  • 1 kostka  przyprawy do zup

Sposób przyrządzania:

  1. Sos beszamelowy: Masło rozpuść na patelni, wymieszaj z mąką i zasmaż. Dodaj mleko, sól i rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody kostkę przyprawy do zup. Zagotuj.
  2. Jajko ubij trzepaczką i dodawaj po trochu gorący sos. Zagotuj, uważając by się nie przypalił.
  3. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż go do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem, posyp tartym żółtym serem i skrop masłem ze zrumienioną bułką tartą.
  4. Zapiekaj 20 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE