Dzisiaj jest: Środa, 19.09.2018 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Kalafior zapiekany z sosem serowym


31.03.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kalafior zapiekany z sosem serowym - prosty sposób na niskokaloryczny obiad!

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  kalafior
  • sól
    do smaku
  • cukier
    do smaku
  • 1 łyżeczka  masło
  • 3/4 szklanki  ser żółty
    utarty
    Sos:
  • 1 łyżka  masło
  • 1 łyżka  mąka
  • 3/4 szklanki  ser żółty
    utarty
  • 1/2 szklanki  śmietana
  • 2 łyżki  bułka tarta
  • 1 łyżka  utarte wiórki zmrożonego masła
  • tłuszcz
    do wysmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Wymoczony w wodzie z solą kalafior dzielimy na niewielkie części, przekładamy do naczynia z wrzącą wodą z dodatkiem soli, cukru i masła, gotujemy na średnim ogniu przez około 8 minut. Kalafior nie powinien się rozgotować.
  2. Przygotowujemy sos: na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, rozprowadzamy zasmażkę szklanką wywaru z kalafiora, zagotowujemy, dodajemy ser, śmietanę, przyprawy.
  3. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozkładamy dokładnie odsączone porcje kalafiora, zalewamy sosem, posypujemy serem, tartą bułką, wiórkami masła, wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 15 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

gwiazdeczka8

Posty : 1

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE