Dzisiaj jest: Piątek, 23.02.2018 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Kapusta duszona z łuskanym grochem


04.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kapustę duszoną z łuskanym grochem należy podawać na gorąco, jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryb.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 szklanka  groch
    łuskany
  • 1 kg  kapusta kwaszona
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • 3 ziarenka  pieprz
  • 1 kostka  kostka rosołowa
  • 2 sztuki  cebula
    średniej wielkości
  • 4 łyżki  olej
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • majeranek
    suszony, do smaku
  • 1 szczypta  cukier
  • 5 gałązek  majeranek
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Groch opłucz, odcedź i przełóż do garnka. Zalej przegotowaną zimną woda i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj do miękkości.
  2. Kapustę odciśnij, pokrój i włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalej 1/2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze 30 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj do kapusty pokruszoną kostkę rosołową.
  3. Cebule obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Zeszkloną cebulę dodaj do kapusty razem z grochem. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Kapustę z grochem dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i suszonym majerankiem. Podgotuj jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Gotową kapustę z grochem przełóż do miski i udekoruj gałązkami majeranku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Katniss

Posty : 3

Przepisy: 25


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE