Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Kapusta duszona z łuskanym grochem


04.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kapustę duszoną z łuskanym grochem należy podawać na gorąco, jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryb.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 szklanka  groch
    łuskany
  • 1 kg  kapusta kwaszona
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • 3 ziarenka  pieprz
  • 1 kostka  kostka rosołowa
  • 2 sztuki  cebula
    średniej wielkości
  • 4 łyżki  olej
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • majeranek
    suszony, do smaku
  • 1 szczypta  cukier
  • 5 gałązek  majeranek
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Groch opłucz, odcedź i przełóż do garnka. Zalej przegotowaną zimną woda i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj do miękkości.
  2. Kapustę odciśnij, pokrój i włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalej 1/2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze 30 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj do kapusty pokruszoną kostkę rosołową.
  3. Cebule obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Zeszkloną cebulę dodaj do kapusty razem z grochem. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Kapustę z grochem dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i suszonym majerankiem. Podgotuj jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Gotową kapustę z grochem przełóż do miski i udekoruj gałązkami majeranku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Katniss

Posty : 3

Przepisy: 25


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE