Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kapusta zapiekana pod beszamelem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 główka  kapusty
  • 15 dag  pieczarek
  • 1 łyżka  masła
  • sól
  • pieprz
    Sos
  • 1.5 szklanek  mleka
  • 1 łyżka  masła
  • 1.5 łyżek  mąki
  • 10 dag  sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Z kapusty usuń zewnętrzne liście, przekrój ją na 6 części, tak aby liście były podtrzymywane głąbem. Następnie gotuj kawałki kapusty w osolonym wrzątku przez 5 minut. Odgotowaną kapustę układaj w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry i podsmaż na maśle doprawiając solą oraz pieprzem. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, przesmaż, cienkim strumieniem cały czas wlewając mleko. Sos gotuj 8 minut.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj starty na tarce ser, wymieszaj.
  4. Kapustę polej sosem, posyp pieczarkami i piecz 15-20 minut w temperaturze 200 st. C. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE