Dzisiaj jest: Niedziela, 15.12.2019 Imieniny: Celiny i Waleriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kasza jęczmienna z dynią i kurkami


18.11.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Nie ma bardziej jesiennych składników niż dynia i grzyby. Pożywna kasza jęczmienna z dodatkiem zapiekanej dyni oraz podsmażonych, złocistych kurek, w jogurtowym sosie, z pomidorami suszonymi, rozmarynem i czosnkiem. Tak barwne i aromatyczne danie nie tylko zaspokoi apetyt, ale i odegna w mig jesienną chandrę.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  kasza jęczmienna
  • 1 sztuka  dynia piżmowa
    mała
  • 1 garść  kurki
    świeże lub mrożone
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 opakowanie  jogurt naturalny
    gęsty
  • 1 słoik  pomidory suszone
    mały
  • 5 ząbków  czosnek
  • 1 łyżka  natka pietruszki
    posiekany
  • 1 łyżka  masło klarowane
  • 1 łyżka  sok z cytryny
  • 2 gałązki  rozmaryn
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Dynię przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, posolić, dodać dwie gałązki świeżego rozmarynu i zawinąć w folię aluminiową. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Dynię można natrzeć masłem.
  2. Kaszę gotować 15 minut.
  3. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać posiekaną cebulę i 1 posiekany ząbek czosnku. Smażyć przez 3 minuty.
  4. Dodać oczyszczone kurki i smażyć kolejne 5 minut.
  5. Następnie dodać ugotowaną kaszę, posiekane suszone pomidory i dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów. Całość smażyć jeszcze przez 1 minutę, doprawić solą i pieprzem.
  6. Na koniec dodać posiekaną natkę i łyżkę posiekanego rozmarynu.
  7. Pozostały czosnek wycisnąć w prasce, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić solą.
  8. Dynię wyjąć z foli, pokroić w plastry, podawać z kaszą z kurkami i sosem czosnkowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

NutriAdvicerka

Posty : 402

Przepisy: 31


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE