Dzisiaj jest: Środa, 19.09.2018 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Kasza z grzybami


31.01.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kasza z grzybami to przepis na smaczne danie wegetariańskie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 100 g  kasza jęczmienna
  • 300 g  kasza gryczana
  • 300 g  grzyby leśne
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 1 sztuka  cebula biała
  • 3 ząbki  czosnek
  • 60 g  smalec
  • majeranek
    suszony, do smaku
  • majeranek
    świeży, do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę jęczmienną zalej zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Następnie odcedź, ugotuj na półmiękko. Kaszę gryczaną przelej wrzątkiem i wsyp do garnka. Zalej wodą, dopraw solą i gotuj przez 7 minut. Po tym czasie zestaw garnek z ognia i zostaw kaszę do napęcznienia.
  2. Grzyby oczyść, pokrój w plasterki. Cebule obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz, posiekaj. Na rozgrzanej na patelni połowie smalcu podsmaż cebulę i czosnek, a po 2 minutach dorzuć grzyby. Całość smaż na małym ogniu przez 10 minut.
  3. Następnie zawartość patelni połącz z obiema kaszami. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Całość wymieszaj i przełóż do nasmarowanego pozostałym smalcem naczynia żaroodpornego. Piecz 10 minut w 200 st. C. Podawaj udekorowane świeżym majerankiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Jessica

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE