Dzisiaj jest: Wtorek, 25.02.2020 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Keczupowe pierożki


21.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1/2 kg  mąki pszennej + trochę mąki do podsypania
  • 10 dag  miękkiego masła
  • 1/2 szklanki  dobrego keczupu
  • 20 g  drożdży
  • 1 sztuka jajko + 1 żółtko (białko zostaw do posmarowania)
  • 1 sztuka płaska łyżeczka soli
    Farsz
  • 1/2 kg  ziemniaków
  • 20 dag  twarogu
  • 4 łyżki  keczupu
  • 1 łyżeczka  oregano
  • 3 ząbki  czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Do miski wkrusz drożdże, dodaj keczup, jajko, żółtko, pokrojone masło i sól. Stopniowo wsypuj mąkę i zagniataj ciasto. Może ono wchłonąć więcej lub mniej mąki, w zależności od konsystencji keczupu. Wyrobione ciasto odstaw na około 15 minut.
  2. Farsz: Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i przepuść przez praskę. Twaróg rozdrobnij widelcem i wymieszaj z ziemniakami. Dodaj keczup, oregano i zmiażdżony czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Ciasto rozwałkuj cienko jak na tradycyjne pierogi, wykrój kółka, łyżeczką nałóż farsz i zlep pierogi. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj białkiem i piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE