Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.07.2018 Imieniny: Bogny i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Kisz z groszkiem


26.07.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 175 g  mąki pszennej
  • 100 g  mąki kukurydzianej
  • 100 g  masła
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 4 sztuki jajka
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 150 g  kwaśnej śmietany
  • 600 g  mrożonego groszku
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną oraz kukurydzianą. Dodaj masło, proszek do pieczenia, szczyptę soli i 1 jajko.
  2. Składniki zagniataj do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. W razie potrzeby wlej wodę (4-5 łyżek).
  3. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek i przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy, kształtując wyższe brzegi.
  4. Spód ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 15-20 minut.
  5. Czerwoną paprykę oczyść i potnij w paski. Śmietanę wymieszaj z resztą jajek, groszkiem, papryką i przyprawami.
  6. Mieszankę wyłóż na ciasto w formie. Placek ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE