Dzisiaj jest: Środa, 16.10.2019 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kluseczki na czerwonej kapuście


19.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kluseczki na czerwonej kapuście to przepis na wegetariańskie, świąteczne danie.

1 porcja dla: 4 - 5 osób


Składniki

  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 1 główka  kapusta czerwona
    mała
  • 3 łyżki  olej
  • sól
    do smaku
  • 1 łyżka  mąka krupczatka
  • 2 łyżki  cukier
  • 2 łyżki  ocet
  • 2 łyżki  borówki
    w zalewie
  • 1 łyżka  kasza manna
  • 220 g  mąka razowa
  • 70 g  masło
  • 800 g  ziemniaki
    ugotowane
  • 1 sztuka  jajka
  • 100 g  bułka tarta

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Z kapusty wytnij głąb, oczyść i poszatkuj. W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę. Dodaj kapustę, dopraw solą, podlej niewielką ilością wody i duś przez 10 minut.
  2. Następnie oprósz 1 łyżką krupczatki. Dopraw do smaku cukrem, octem oraz borówkami. Całość podgotuj jeszcze przez 10 minut.
  3. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem. Dodaj 220 g mąki razowej, 1 łyżkę kaszy manny oraz 1,5 łyżeczki soli. Wbij jajko i wlej 30 g roztopionego masła. Ze składników zagnieć ciasto.
  4. Z ciasta uformuj długie wałeczki o szerokości 2 cm, a następnie pokrój je na kawałeczki o długości 5 cm. Wałeczki wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij kluseczki z wody i odstaw do ocieknięcia.
  5. Na patelni rozgrzej 40 g masła i lekko podsmaż bułkę tartą, po czym polej nią kluseczki. Potrawę podawaj z duszoną kapustą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Severine

Posty : 4

Przepisy: 31


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE