Dzisiaj jest: Sobota, 23.11.2019 Imieniny: Klemensa i Amelii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kluski chlebowe z sosem


21.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kluski chlebowe z sosem to danie proste, ale bardzo sycące. Sos można przygotować również w wersji mięsnej, dodając do niego podsmażony boczek.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

    Kluski:
  • 2 szklanki  mąka żytnia
    grubo mielona
    Sos:
  • 1 szklanka  śmietana
  • 1 sztuka  cebula
    Dodatkowo:
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 100 g  ser żółty

Sposób przyrządzania:

  1. Kluski: Mąkę wsyp do miski. Dodaj szklankę wody i zagnieć gęste ciasto. Kładź łyżką na lekko osolony wrzątek. Gotuj do wypłynięcia.
  2. Sos: Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na odrobinie rozgrzanego oleju. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku i wymieszaj.
  3. Kluseczki wyjmuj ostrożnie łyżką cedzakową, wyłóż na talerze i polej gęstym sosem. Wierzch posyp startym serem. Podawaj od razu.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Mała Mi

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE