Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kluski leniwe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 500 g  półtłustego twarogu
  • 3 sztuki jajka
  • 4 łyżki  masła
  • 1 szczypta  soli
  • 2 łyżki  bułki tartej
  • cukier do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę. Twaróg zmiel.
  2. 2 łyżki masła wrzuć do miski. Dodaj żółtka i zmiksuj. Następnie dodaj twaróg, przesianą mąkę, szczyptę soli i wymieszaj. Na koniec połącz wszystko z pianą z białek.
  3. Gotowe ciasto przełóż na stolnicę, uformuj z niego wałeczki i pokrój je na ukośne kluski.
  4. Tak przygotowane kluseczki wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 5 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową i rozłóż na talerze.
  5. Pozostałe masło podgrzej na patelni. Dodaj bułkę tartą i zrumień. Uzyskanym sosem polej kluski. Wierzch posyp cukrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE