Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kluski na parze


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  mąki
  • 20 g  drożdży
  • 1 szklanka  ciepłego mleka
  • 3 łyżki  masła
  • 50 g  cukru
  • 2 sztuki jajka
  • 1 szczypta  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Następnie dodaj do nich 4 płaskie łyżki mąki, szczyptę soli oraz 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszaj. Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut. W tym czasie rozpuść masło.
  2. Do wyrośniętych drożdży dodaj pozostałą mąkę, jajka, resztę cukru i rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ścianek miski. Następnie miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, posyp ręce mąką, formuj z ciasta kluski i układaj je na stolnicy. Tak przygotowane kluski przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę, połóż na nim sito do parowania. Na sicie ułóż przygotowane kluski i delikatnie przykryj pokrywką. Paruj kluski przez 10 minut na niezbyt dużym ogniu.
  5. Gotowe kluski podawaj z sosem pomidorowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE