Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kluski w sosie pomidorowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 600 g  ugotowanych ziemniaków
  • 2 sztuki żółtka
  • 10 łyżek  mąki pszennej
  • 3 sztuki pieczarki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia
  • majeranek
  • oregano
    Sos
  • 1 sztuka puszka podłużnych pomidorów w zalewie
  • 50 g  masła
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Zmiel ugotowane ziemniaki. Dodaj starte na tarce pieczarki, żółtka oraz mąkę. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką i dokładnie wyrób. Na obsypanej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałeczki, odetnij z nich ukośne kawałki. Formuj w dłoniach podłużne kluski i gotuj w osolonej wodzie.
  2. Sos: Pomidory przełóż do rondla, dodaj masło. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Duś wszystko na wolnym ogniu, a następnie zagęść sos mąką.
  3. Kluski podawaj z sosem pomidorowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE