Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 2 sztuki żółtka
- 10 łyżek mąki pszennej
- 3 sztuki pieczarki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- bazylia
- majeranek
- oregano
- Sos
- 1 sztuka puszka podłużnych pomidorów w zalewie
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Zmiel ugotowane ziemniaki. Dodaj starte na tarce pieczarki, żółtka oraz mąkę. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką i dokładnie wyrób. Na obsypanej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałeczki, odetnij z nich ukośne kawałki. Formuj w dłoniach podłużne kluski i gotuj w osolonej wodzie.
- Sos: Pomidory przełóż do rondla, dodaj masło. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Duś wszystko na wolnym ogniu, a następnie zagęść sos mąką.
- Kluski podawaj z sosem pomidorowym.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza