Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaki
ugotowane - 3 sztuki jajka
- 2 szklanki mąka
- sól
do smaku - 40 g masło
- 100 g czekolada gorzka
- bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka dodaj razem z solą do ziemniaków. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z ziemniakami. Następnie stopniowo dodając mąkę, wyrób gładkie ciasto.
- Z ciasta formuj placuszki. Na środek każdego połóż kostkę czekolady, zlep brzegi ciasta i uformuj kluskę.
- Tak przygotowane kluski gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną. Podawaj polane podsmażoną na maśle bułka tartą.
Źródło przepisu: Przyslij przepis