Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2019 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Knedelki z zielonym farszem


02.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 50 dag  ziemniaków
  • 20 dag  zielonego groszku mrożonego
  • 6 łyżek  mąki pszennej
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka  tartego parmezanu
  • 2 sztuki jajka
  • 1/2 sztuki pęczka natki
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka puszka pomidorów krojonych
  • 1 szczypta  chili
  • 1 szczypta  suszonej szałwii
  • 1/2 łyżeczki  grubo mielonego pieprzu
  • 3 łyżki  oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Do garnka z rozgrzanym olejem wlej pomidory. Dopraw do smaku solą, pieprzem, chili i duś, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj połowę posiekanej natki pietruszki, wymieszaj.
  2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Następnie obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jajka, parmezan, pieprz i szczyptę soli. Zagnieć ciasto.
  3. Groszek gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odsącz i ugnieć widelcem. Dodaj posiekany czosnek, pozostałą natkę pietruszki, szczyptę szałwii oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
  4. Odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich placuszki. Na środek każdego placka nałóż farsz groszkowy i zlep tworząc kuleczki. Gotowe knedle układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozpuszczonym masłem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Danie podawaj z sosem pomidorowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE