Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 l mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1.5 sztuk szkl. białego ryżu
- 4 sztuki jajka
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżeczki cynamonu
- 16 sztuk śliwek węgierek
- 16 kostek cukru
- 1 sztuka szkl. bułki tartej
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko wlej do garnka. Dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i zagotuj. Na wrzące mleko wsyp ryż i gotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do przestygnięcia.
- Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka wymieszaj z ryżem i ubitymi białkami. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj.
- Śliwki umyj, wypestkuj nacinając je tylko do połowy. W miejsce pestki w każdą śliwkę włóż kostkę cukru i wsyp szczyptę cynamonu.
- Z ciasta ryżowego formuj małe placuszki. Na środek każdego połóż po śliwce i oblep ją ryżem formując kulki. Gotowe kulki obtocz w bułce tartej wymieszanej z pozostałym cynamonem. Tak przygotowane knedle smaż na głębokim rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka