Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Knedle ryżowe ze śliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 l  mleka
  • 2 łyżki  cukru
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 1.5 sztuk szkl. białego ryżu
  • 4 sztuki jajka
  • 2 łyżki  mąki
  • 3 łyżeczki  cynamonu
  • 16 sztuk śliwek węgierek
  • 16 kostek  cukru
  • 1 sztuka szkl. bułki tartej
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Mleko wlej do garnka. Dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i zagotuj. Na wrzące mleko wsyp ryż i gotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do przestygnięcia.
  2. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka wymieszaj z ryżem i ubitymi białkami. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj.
  3. Śliwki umyj, wypestkuj nacinając je tylko do połowy. W miejsce pestki w każdą śliwkę włóż kostkę cukru i wsyp szczyptę cynamonu.
  4. Z ciasta ryżowego formuj małe placuszki. Na środek każdego połóż po śliwce i oblep ją ryżem formując kulki. Gotowe kulki obtocz w bułce tartej wymieszanej z pozostałym cynamonem. Tak przygotowane knedle smaż na głębokim rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE