Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 70 dag ziemniaków
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag tłustego twarogu
- 3 sztuki jajka
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w całych liściach
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Nierozmrożony szpinak wrzuć na patelnię. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podgrzewaj, aż szpinak się rozmrozi.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Do zmielonych ziemniaków dodaj rozgnieciony twaróg, mąkę, jajka, szczypiorek i sól. Zagnieć wszystko na gładkie ciasto.
- Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4 cm i pokrój go na kawałki o grubości 3 cm. Każdy kawałek rozpłaszcz w dłoni i na każdy placek nałóż porcję farszu szpinakowego. Następnie zlep i uformuj kulkę.
- Gotowe knedle wrzucaj na osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj pod przykryciem. Gdy wypłyną, odkryj i gotuj jeszcze 3-4 minuty.
- Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzach. Przed podaniem polej bułką tartą podsmażoną na oleju lub maśle.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy