Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 350 g mąki
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 szczypta soli
- 350 g śliwek
- masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj 1/2 szklanki letniej wody, jajka, sól oraz mleko i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Śliwki dryluj i na chwilę zanurz we wrzątku.
- Ciasto wałkuj i podziel na kwadraty. Na każdym połóż śliwkę i uformuj kulkę. Knedle wrzucaj porcjami na osolony wrzątek i gotuj 10 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj polane stopionym masłem.
Źródło przepisu: Przyslij przepis