Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Knedle ze śliwkami i marcepanem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 5 osób


Składniki

  • 600 g  ugotowanych ziemniaków
  • 2 sztuki jajka
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 1 łyżka  masła
  • 1 kg  dużych śliwek
  • 200 g  masy marcepanowej
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 8 sztuk białych migdałów
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 50 g  herbatników maślanych
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • 1 łyżka  cukru pudru
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Śliwki opłucz, 8 z nich natnij i usuń pestki. Z marcepanu uformuj 8 kulek, włóż do śliwek w miejsce po pestkach razem z białymi migdałami. Pozostałe śliwki przepołów, usuń pestki, miąższ pokrój w ósemki.
  2. 1/2 szklanki cukru rozpuść na patelni z 2 łyżkami wody. Podgrzewaj, mieszając, aż powstanie karmel. Następnie dodaj śliwki, sok z cytryny oraz cukier wanilinowy. Gotuj bez przykrycia przez 15 minut na małym ogniu.
  3. Ziemniaki utłucz z masłem i jajkami. Do uzyskanej masy dodaj mąkę oraz szczyptę soli i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 8 kawałków. Każdy kawałek rozgnieć na placek, połóż na nim po 1 nadziewanej śliwce, zlep brzegi ciasta i uformuj knedle.
  4. Tak przygotowane knedle wrzucaj na wrzątek i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  5. Herbatniki pokrusz, wymieszaj z cynamonem i resztą cukru.
  6. Knedle wyjmij, obtocz w herbatnikach i ułóż na talerzach. Śliwki i sos wylej na talerze obok knedli. Całość oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE