Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 2 sztuki jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 kg dużych śliwek
- 200 g masy marcepanowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 8 sztuk białych migdałów
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 50 g herbatników maślanych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śliwki opłucz, 8 z nich natnij i usuń pestki. Z marcepanu uformuj 8 kulek, włóż do śliwek w miejsce po pestkach razem z białymi migdałami. Pozostałe śliwki przepołów, usuń pestki, miąższ pokrój w ósemki.
- 1/2 szklanki cukru rozpuść na patelni z 2 łyżkami wody. Podgrzewaj, mieszając, aż powstanie karmel. Następnie dodaj śliwki, sok z cytryny oraz cukier wanilinowy. Gotuj bez przykrycia przez 15 minut na małym ogniu.
- Ziemniaki utłucz z masłem i jajkami. Do uzyskanej masy dodaj mąkę oraz szczyptę soli i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 8 kawałków. Każdy kawałek rozgnieć na placek, połóż na nim po 1 nadziewanej śliwce, zlep brzegi ciasta i uformuj knedle.
- Tak przygotowane knedle wrzucaj na wrzątek i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Herbatniki pokrusz, wymieszaj z cynamonem i resztą cukru.
- Knedle wyjmij, obtocz w herbatnikach i ułóż na talerzach. Śliwki i sos wylej na talerze obok knedli. Całość oprósz cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza