Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1/2 sztuki cebula
- 250 g szpinak
- 4 ząbki czosnek
- 80 g ser kozi
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - chili (przyprawa)
do smaku - 1 sztuka jajka
- 1 opakowanie puree ziemniaczane
- 100 g mąka
- 1 łyżka pomidory suszone
w płatkach
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak wrzuć do garnka, zalej niewielką ilością wody i duś, aż zmięknie. Odsącz, pokrój. Ser i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw do smaku.
- Puree przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudź. Następnie dodaj do niego jajko, pomidory i mąkę. Zagnieć ciasto i podziel je na 4 części. Z każdej części uformuj wałek, pokrój go na 4 krążki, z których uformuj placki.
- Na każdy placek nałóż porcję farszu i zlep, formując kulę. Tak przygotowane kluski wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Odcedź.
Źródło przepisu: Przyslij przepis