Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Knedliki po czesku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 sztuka jajko
  • 250 ml  ciepłego mleka
  • 15 g  drożdży
  • 1/2 łyżeczki  cukru
  • 4 sztuki czerstwe kajzerki

Sposób przyrządzania:

  1. W połowie mleka rozrób drożdże z cukrem i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Bułki pokrój w niewielką kostkę. W dużej misce wymieszaj mąkę z łyżeczką soli, wbij jajko, dodaj rozrobione drożdże i resztę mleka. Wyrabiaj ciasto, dodając do niego pokrojone bułki,aż przestanie się kleić do rąk. Z gotowego ciasta uformuj 3 wałki. Odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Knedliki wrzuć do wrzątku i gotuj 10 minut z jednej strony, a następnie odwróć i gotuj 10 minut z drugiej strony.
  3. Po ugotowaniu wyjmij knedliki, ponakłuwaj widelcem i zostaw na sicie lub kratce, by odparowały.
  4. Przed podaniem pokrój w plastry grubości 1,5 cm. Podawaj z gulaszem lub duszonym mięsem - zawsze polane sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE