Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka chili papryczka
suszona - 1 sztuka cebula czerwona
- 1 łyżka kolendra
suszone liście - 250 g przecier pomidorowy
- 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka, wędzona - 1/2 łyżeczki kmin
rzymski - 1 ząbek czosnek
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 2 sztuki papryka czerwona
- 1 puszka ciecierzyca
- 1 puszka fasola czerwona
- 200 g ryż
- 1 puszka pomidory
krojone - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 150 g jogurt naturalny
gęsty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czerwoną cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w ćwiartki. Suszoną papryczkę przekrój na pół i oczyść z ziarenek.
- Do malaksera włóż suszoną papryczkę, cebulę, wędzoną paprykę, kmin, kolendrę oraz czosnek. Polej wszystko 2 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie zmiksuj.
- Otrzymaną masę przełóż do garnka. Dodaj do niej pokrojone papryki oraz osączone i opłukane ciecierzycę z fasolą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj przecier pomidorowy i pokrojone pomidory. Wymieszaj wszystko dokładnie i duś przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i podgrzewaj jeszcze 3 minuty.
- W osolonym wrzątku ugotuj ryż, odcedź. Podawaj go z warzywami i kleksem jogurtu naturalnego.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku