Dzisiaj jest: Sobota, 25.01.2020 Imieniny: Pawła i Miłosza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kociołek jarosza


09.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kociołek jarosza można przygotować także w wersji mięsnej. Wystarczy pokroić w plastry ulubioną kiełbasę, podsmażyć ją i dodać do warzyw.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  chili papryczka
    suszona
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 1 łyżka  kolendra
    suszone liście
  • 250 g  przecier pomidorowy
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    słodka, wędzona
  • 1/2 łyżeczki  kmin
    rzymski
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 2 sztuki  papryka czerwona
  • 1 puszka  ciecierzyca
  • 1 puszka  fasola czerwona
  • 200 g  ryż
  • 1 puszka  pomidory
    krojone
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 150 g  jogurt naturalny
    gęsty

Sposób przyrządzania:

  1. Czerwoną cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w ćwiartki. Suszoną papryczkę przekrój na pół i oczyść z ziarenek.
  2. Do malaksera włóż suszoną papryczkę, cebulę, wędzoną paprykę, kmin, kolendrę oraz czosnek. Polej wszystko 2 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie zmiksuj.
  3. Otrzymaną masę przełóż do garnka. Dodaj do niej pokrojone papryki oraz osączone i opłukane ciecierzycę z fasolą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj przecier pomidorowy i pokrojone pomidory. Wymieszaj wszystko dokładnie i duś przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i podgrzewaj jeszcze 3 minuty.
  4. W osolonym wrzątku ugotuj ryż, odcedź. Podawaj go z warzywami i kleksem jogurtu naturalnego.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE