Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Kolorowa zapiekanka


04.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kolorowa zapiekanka to dość efektowna potrawa wegetariańska. Można ją serwować z ryżem lub świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  ziemniaki
  • 100 g  marchew
  • 1 sztuka  por
    mały
  • 1 sztuka  cukinia
  • 1 sztuka  bakłażan
    mały
  • sól
    do smaku
  • 200 g  kalafior
  • 150 g  fasolka szparagowa
    zielona
  • 1/2 sztuki  papryka czerwona
  • 1/2 sztuki  papryka zielona
  • 1/2 sztuki  papryka żółta
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 30 g  masło
  • 250 ml  bulion warzywny
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • 250 g  kiełbasa
    parzona
    Sos serowy:
  • 60 g  masło
  • 60 g  mąka pszenna
  • 50 ml  mleko
  • 125 g  śmietana
  • 80 g  ser
    starty
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • gałka muszkatołowa
    mielona, do smaku
  • 3 łyżki  zioła
    posiekane
    Dodatkowo:
  • 40 g  masło
  • 20 g  ser
    starty
  • 2 łyżki  zioła
    posiekane

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w 0,5-centymetrową kostkę. Marchewki obierz. Por umyj i razem z marchewkami pokrój w dość cienkie plasterki.
  2. Cukinię i bakłażan umyj, odkrój końcówki. Cukinię pokrój w kostkę, a bakłażan w grube plastry. Plastry bakłażana posyp solą, odstaw na 5 minut, a następnie opłucz pod zimną bieżącą wodą, osącz i pokrój w kostkę.
  3. Kalafior podziel na różyczki i gotuj przez 30 minut w osolonej wodzie. Następnie przełóż na durszlak, opłucz i osącz. Umyj fasolkę i odkrój końcówki. Połówki papryk przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paski. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w dużą kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. W garnku rozpuść masło, dodaj przygotowane warzywa i duś przez dłuższą chwilę, często mieszając. Dolej bulion, dopraw solą oraz pieprzem. Garnek przykryj. Warzywa gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  5. W oddzielnym garnku rozpuść masło na sos. Wsyp mąkę i stale mieszając podgrzewaj, aż przybierze złotożółty kolor. Dolej mleko oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dodaj ser. Podgrzewaj na małym ogniu przez 15 minut często mieszając.
  6. Zdejmij sos z ognia, przestudź. Następnie dodaj żółtka i powoli wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz ziołami.
  7. Obierz kiełbasę i pokrój w plasterki. Wymieszaj w dużym garnku kiełbasę, warzywa i sos. Ponownie dopraw do smaku.
  8. Naczynie żaroodporne wysmaruj 20 g masła i przełóż do niego zawartość garnka. Pozostałe masło podziel na płatki i ułóż na zapiekance. Piecz 30 minut w 200 st. C. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp zapiekankę startym serem. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE