Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kotleciki ryżowe z miksem warzyw


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kotleciki ryżowe z miksem warzyw to przepis na smaczne danie wegetariańskie. Do przygotowania miksu warzyw można użyć również fasolki szparagowej.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 3 łyżki  masło
  • 250 g  ryż
  • 3 sztuki  jajka
  • 400 ml  bulion
  • 2 kromki  chleb tostowy
  • 50 g  ser parmezan
  • 1 garść  natka pietruszki
    posiekana
  • olej
    do smażenia
  • 2 sztuki  pomidory
    duże
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  papryka żółta
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 sztuka  cukinia
  • 1 sztuka  bakłażan
    mały
  • zioła prowansalskie
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj opłukany ryż. Podsmaż wszystko przez chwilę, po czym zalej bulionem. Ryż przykryj i gotuj na małym ogniu do miękkości. Następnie przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.
  2. Chleb tostowy pokrusz i wraz ze startym parmezanem, jajkami oraz posiekaną natką pietruszki dodaj do ryżu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  3. Z powstałej masy uformuj placki i usmaż je na rozgrzanym oleju z obu stron. Gdy placki będą rumiane zdejmij je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Pomidory, papryki, cukinię oraz bakłażan oczyść i pokrój na małe kawałki. Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw do smaku solą oraz ziołami prowansalskimi. Podawaj jako dodatek do placków ryżowych.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pierogi i kluski


Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 76


Zobacz więcej na temat:

kotlecikiryżprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE