Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki kalarepa
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka cebula
- 1 szklanka groszek zielony
- olej
do smażenia - pieprz kolorowy
do smaku - sól morska
do smaku - papryka (przyprawa)
mielona, do smaku - 1/2 szklanki bulion warzywny
- 1.5 łyżek natka pietruszki
posiekana - 2 sztuki jajka
- mąka
do panierowania - bułka tarta
do panierowania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalarepy obierz, pokrój w 1-centymetrowe plastry i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź i wystudź.
- Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj paprykę i groszek i podsmaż wszystko razem. Po chwili podlej warzywa bulionem i dopraw do smaku. Duś, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec duszenia dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
- Do miseczki wbij jajka i rozkłóć. Przestudzoną kalarepę obtaczaj w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Następnie smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Usmażone kotlety przekładaj przygotowanym wcześniej sosem paprykowo-groszkowym.
Źródło przepisu: Warzywa tanie zdrowie