Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 80 g kasza jaglana
- 350 g cukinia
- 1 łyżeczka curry
- 1 szczypta kurkuma
- 1 ząbek czosnek
- 1 sztuka jajka
- 1 garść zielenina
posiekana natka pietruszki, koperek, bazylia - 2 łyżki ser żółty
starty - 1 łyżka otręby pszenne
- 4 łyżki olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wlej 350 ml wody i wsyp curry z kurkumą. Zagotuj. Wsyp kaszę jaglaną i gotuj, aż wchłonie całą wodę (ok. 20 minut).
- Cukinię umyj, zetrzyj. Posyp 1/2 łyżeczki soli i odstaw na durszlaku na 30 minut. Następnie dobrze odciśnij.
- Czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj cukinię i podsmaż, mieszając. Po 3 minutach dodaj kaszę jaglaną oraz zieleninę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Składniki zdejmij z ognia, ostudź, po czym przełóż do dużej miski. Dodaj jajko, otręby i ser żółty. Wymieszaj. Całość wstaw na 40 minut do lodówki.
- Ze stężałej masy uformuj kotlety i usmaż na rozgrzanym oleju na rumiano.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku