Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 3 łyżki masła
- 300 g pieczarek
- 1 sztuka jajko
- 3/4 sztuki szkl. płatków owsianych
- 1/2 sztuki pęczka dymki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- olej
- 2 łyżki bułki tartej + do panierki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Płatki owsiane ugotuj w bulionie warzywnym. Odsącz i ostudź.
- Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na 3 łyżkach masła, cały czas mieszając. Podgrzewaj, aż odparuje cały płyn, odstaw do ostygnięcia.
- Dymkę opłucz i drobno posiekaj. Do miski przełóż płatki owsiane. Dodaj pieczarki, dymkę, 2 łyżki bułki tartej oraz wbij jedno jajko. Całość starannie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wilgotnymi dłońmi formuj z masy pieczarkowej niewielkie kotlety, a następnie obtaczaj je w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym.
Źródło przepisu: przyślij przepis!