Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 1 sztuka dynia makaronowa
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 sztuka cebula dymka
- 30 g drobno posiekanego pora
- 1/4 łyżeczki przyprawy za'atar
- 4 g startego imbiru
- 3 g posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 10 g mąki owsianej
- Sos
- 3 łyżki tahini
- 5 łyżek wody
- sok z 1 cytryny
- sól himalajska
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dynię przekrój na pół, oczyść z nasion, skrop olejem słonecznikowym i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz 40 minut w 175 st. C. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, wybierz miąższ widelcem i wrzuć go do miski.
- Dymkę pokrój w plasterki i dodaj do dyni razem z porem, za'atarem, imbirem, kolendrą, siemieniem lnianym i mieloną kolendrą. Na koniec dodaj mąkę owsianą i wymieszaj wszystko. Uzyskaną masę wstaw do lodówki.
- Do miseczki wrzuć składniki sosu i mieszaj, aż uzyskasz kremową konsystencję.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej słonecznikowy. Z masy dyniowej formuj kotleciki i smaż je na gorącym oleju na brązowy kolor. Podawaj z sosem.
Źródło przepisu: Women's Health