Dzisiaj jest: Piątek, 22.11.2019 Imieniny: Marka i Cecylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kotlety z kaszy jęczmiennej z sosem pieczarkowym


18.09.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kotlety z kaszy jęczmiennej z sosem pieczarkowym to przepis na smaczne i tanie danie wegetariańskie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  kasza jęczmienna
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 40 g  masło
  • 2 sztuki  jajka
  • 3 łyżki  olej rzepakowy
  • 500 g  pieczarki
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 łyżki  śmietana
    18%
  • 2 łyżki  bułka tarta
  • 1 sztuka  por
  • 1 sztuka  jabłko
  • 1 łyżka  sok z cytryny
  • 2 gałązki  natka pietruszki
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. W garnku zagotuj 1 litr osolonej wody i wsyp do niej kaszę. Gotuj pod przykryciem, aż kasza będzie miękka. Następnie odcedź i wymieszaj z 1 łyżką masła.
  2. Cebulę czerwoną obierz, posiekaj i podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj do kaszy razem z rozkłóconymi jajkami i wymieszaj.
  3. Z powstałej masy uformuj kotleciki i panieruj je w bułce tartej. Następnie ułóż kotlety na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i skrop je olejem. Piecz 20 minut w 180 st. C.
  4. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na pozostałym maśle. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną. Na koniec oprósz grzyby solą i dodaj śmietanę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  5. Pora umyj, pokrój w plasterki. Jabłko pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj jabłko z porem i 1 łyżką oleju. Dopraw do smaku.
  6. Upieczone kotleciki podawaj z pieczarkami w śmietanie, posypane natką pietruszki. Jako dodatek podawaj surówkę z pora i jabłka.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Minnie

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE