Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3/4 szklanki soczewica
czerwona - 2 sztuki cebula
- 2 sztuki jajka
- 3/4 szklanki mąka
- 2 łyżki olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 ząbek czosnek
- 5 łyżek bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie gotuj do momentu, aż całkowicie się rozpadnie, mieszając od czasu do czasu. Cebule obierz, drobno posiekaj i podsmaż na małej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor.
- Cebule, osączoną soczewicę i jajka zmiksuj. Do masy wsyp mąkę. Składniki dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Z powstałej masy uformuj niewielkie placki, po czym obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej.
- Kotlety smaż z obu stron na rumiano. Następnie zdejmij je na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku