Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 sztuka i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 20 dag mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 sztuki jajka
- sól
- Farsz
- 50 dag pieczarek
- 2 sztuki jajka
- 10 dag żółtego sera
- 1 sztuka czerwona papryka
- sól
- pieprz
- olej
- Panierka
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka i 1/2 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Do miski wlej mleko oraz wodę gazowaną. Następnie dodaj mąkę, oliwę, jajka oraz sól i zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim naleśniki.
- Farsz: Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż grzyby na rozgrzanym oleju. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w kostkę i dodaj do podsmażonych pieczarek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś, aż woda wyparuje, a następnie ostudź. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Dodaj jajka i ser do ostudzonych pieczarek. Wymieszaj.
- Na każdy naleśnik nakładaj porcję farszu jajeczno-pieczarkowego i zawijaj formując rulonik. Tak przygotowane krokiety panieruj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złoty kolor.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka