Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krokiety z pieczarkowo-jajecznym farszem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki  wody gazowanej
  • 20 dag  mąki
  • 2 łyżki  oliwy
  • 2 sztuki jajka
  • sól
    Farsz
  • 50 dag  pieczarek
  • 2 sztuki jajka
  • 10 dag  żółtego sera
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej
    Panierka
  • 2 sztuki jajka
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Do miski wlej mleko oraz wodę gazowaną. Następnie dodaj mąkę, oliwę, jajka oraz sól i zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim naleśniki.
  2. Farsz: Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż grzyby na rozgrzanym oleju. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w kostkę i dodaj do podsmażonych pieczarek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś, aż woda wyparuje, a następnie ostudź. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Dodaj jajka i ser do ostudzonych pieczarek. Wymieszaj.
  3. Na każdy naleśnik nakładaj porcję farszu jajeczno-pieczarkowego i zawijaj formując rulonik. Tak przygotowane krokiety panieruj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złoty kolor.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE