Dzisiaj jest: Niedziela, 18.02.2018 Imieniny: Symeona i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5789

Kruche babeczki z pieczarkami i kapustą


04.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 300 g  mąki pszennej
  • 1 kostka  margaryny
  • 2 sztuki żółtka
  • 2 łyżki  śmietany
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 sztuka i 1/2 łyżeczki soli
    Farsz
  • 1 łyżka  oleju
  • 200 g  kapusty kiszonej
  • 6 sztuk pieczarek
  • 70 g  suszonych grzybów
  • 1 sztuka cebula
  • 2 łyżeczki  kminku
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 łyżeczka  pieprzu
    Dodatkowo
  • sucha fasola
  • folia aluminiowa

Sposób przyrządzania:

  1. Farsz: Suszone grzyby zalej wodą i mocz przez 30 minut. Kapustę drobno posiekaj. Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju razem z pieczarkami. Po 5 minutach dodaj kapustę i smaż kolejne 5 minut. Podlewaj wodą, przykryj i duś do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Wymieszaj.
  2. Ciasto: Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól, żółtka, śmietanę i margarynę. Wszystko najpierw posiekaj nożem, a następnie zagnieć. Gotowe ciasto włóż do lodówki na 20 minut. Wyjmij, rozwałkuj i szklanką wycinaj koła. Kołami wyklejaj foremki na babeczki wysmarowane margaryną. Z reszty ciasta wytnij gwiazdki. Wszystko ponownie włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Z folii wytnij tyle kwadratów, ile masz babeczek. Wyłóż folię na ciasto i wsyp fasolę. Piecz 10 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie usuń folię z fasolą, nałóż farsz grzybowy, przykryj gwiazdkami i zapiekaj, aż się zrumienią.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE