Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kruche paszteciki z pieczarkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Paszteciki z pieczarkami to przepis na smaczne danie wigilijne. Będą one również doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto kruche:
  • 2 szklanki  mąka pszenna
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 sztuka  białko z jajka
  • 1/2 łyżeczki  sól
  • 100 g  masło
    Farsz pieczarkowy:
  • 750 g  pieczarki
  • 200 g  cebula
  • olej
    do smażenia
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
    Dodatkowo:
  • 1 sztuka  żółtko z jajka

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wsyp do miski. Dodaj sól, jajko, białko oraz masło. Wymieszaj. Uzyskane ciasto przełóż na blat oprószony mąką i szybko zagnieć. Następnie zawiń w folię i włóż na 60 minut do lodówki.
  2. Pieczarki umyj, przesmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i również podsmaż. Usmażone pieczarki zmiel razem z cebulą i dopraw do smaku.
  3. Ciasto wyjmij z lodówki i lekko rozwałkuj, a następnie przełóż na papier do pieczenia i wałkuj, aż do uzyskania cienkiego, prostokątnego placka.
  4. Ciasto pokrój na 3 paski. Na paskach ciasta ułóż wałek przestudzonego farszu pieczarkowego i przykryj go bokami ciasta. Każdy wałek odwróć tak, aby miejsce zlepienia ciasta było pod spodem.
  5. Wałki natnij nożem. Całość posmaruj roztrzepanym z odrobiną wody żółtkiem i piecz 20 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE