Dzisiaj jest: Piątek, 23.02.2018 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Kulebiak z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami


18.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Farsz
  • 1 kg  kiszonej kapusty
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 4 sztuki kulki ziela angielskiego
  • 50 g  suszonych grzybów
  • 2 sztuki cebule
  • 5 łyżek  oliwy
  • sól
  • pieprz
    Ciasto
  • 400 g  mąki
  • 20 g  świeżych drożdży
  • 100 g  masła
  • 150 ml  mleka + 1 łyżeczka
  • 2 sztuki jajka
  • 1 sztuka żółtko
  • 2 łyżeczki  cukru
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1/3 łyżeczki  gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone grzyby włóż do miseczki, zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie ugotuj je w tej samej wodzie.
  2. W drugim garnku zalej kapustę wodą i gotuj przez 30 minut, do miękkości. Następnie przestudź kapustę i odciśnij.
  3. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj kapustę i drobno pokrojone grzyby. Całość przesmaż chwilę razem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do przestudzenia.50 ml mleka wymieszaj z drożdżami i 2 łyżkami mąki. Odstaw zaczyn na 15 minut do wyrośnięcia.
  4. Pozostałe mleko podgrzej z masłem w garnku. Gdy tłuszcz się rozpuści, odstaw do ostygnięcia. 350 g mąki przesiej z solą, wmieszaj cukier i utartą gałkę muszkatołową. Dodaj wyrośnięty zaczyn, letnie mleko z masłem i rozkłócone jajka. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, by wyrosło.
  5. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na kwadrat o wielkości 35 x 35 cm. Przetnij go na dwa prostokąty (jeden o boku szerokości 14 cm, drugi szerszy).
  6. Węższy prostokąt ułóż na arkuszu papieru do pieczenia, a następnie zostawiając ze wszystkich stron margines ok. 3 cm, rozłóż na cieście nadzienie w formie wałeczka. Przykryj dość ciasno szerszym płatem ciasta.
  7. Zlep oba płaty u podstawy, a następnie odetnij nadmiar ciasta. Umieść kulebiak z papierem w foremce keksowej. Ze skrawków ciasta wytnij gwiazdki i udekoruj nimi wierzch kulebiaka. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 40 minut w 180 st. C. Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Neo8

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE