Dzisiaj jest: Wtorek, 20.08.2019 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Kulebiaki z kiszoną kapustą i grzybami


20.08.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 300 g  mąki
  • 79 g  masła
  • 30 g  drożdży
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1/2 łyżeczki  cukru
  • 2 sztuki żółtka
  • 3 łyżki  śmietany
  • 1 sztuka jajko
    Farsz
  • 40 g  suszonych grzybów
  • 700 g  kiszonej kapusty
  • 2 sztuki cebule
  • 1 łyżka  oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby umyj, namocz, a następnie pokrój i ugotuj. Kapustę poszatkuj, ugotuj i zalej wywarem z grzybów. Gotuj wszystko razem przez chwilę.
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Kapustę odcedź i wymieszaj z cebulą oraz grzybami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło, drożdże roztarte z cukrem, żółtka, sól i śmietanę. Zagnieć ciasto, po czym rozwałkuj je na prostokąt o grubości 1 cm. Szklanką wycinaj z ciasta kółka i nakładaj na nie wcześniej przygotowany farsz. Wierzch przykrywaj kółkami z ciasta i zlepiaj brzegi.
  4. Gotowe kulebiaki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Blueberry

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE