Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 12 osób
Składniki
- 200 g ser kozi
miękki - 1 sztuka jajka
- 50 g bułka tarta
- 50 g mąka
- 200 ml olej
- 1 pęczek szczypior
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ser kozi przełóż do miski. Dodaj pieprz i rozdrobnij ser widelcem. 1/2 pęczka szczypiorku umyj, osusz i drobno posiekaj. Dodaj do sera i ponownie wymieszaj.
- Jajko sparz, osusz i wbij do głębokiego talerza. Dopraw solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj. Mąkę oraz bułkę tartą wysyp do osobnych głębokich talerzy.
- Z sera koziego uformuj kuleczki. Dokładnie obtocz je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Jeśli składniki panierki zostaną, kuleczki można obtoczyć jeszcze raz.
- Kuleczki wrzucaj na rozgrzany olej i smaż do zrumienienia. Ostrożnie wyciągaj łyżką cedzakową. Pozostały szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Posyp nim gotowe kuleczki z sera koziego.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku