Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 3 sztuki woreczki ryżu
- 4 ząbki posiekanego czosnku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka maggi
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól
- Dodatkowo
- 1 sztuka jajko
- bułka tarta
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ryż ugotuj w osolonej wodzie na sypko.
- Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz z wystudzonym ryżem, natką pietruszki, szczypiorkiem, maggi, czosnkiem, solą i pieprzem. Zagnieć szybko ciasto.
- Nabieraj masę łyżeczką, formuj kuleczki i obtaczaj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka