Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.01.2020 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kulki mozzarelli z pomidorkami koktajlowymi


02.11.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Można udekorować żywym tymiankiem.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

    Kulki mozzarelli
  • 10 sztuk  mozzarella
    kulki
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 łyżki  mleko
  • 2 łyżki  mąka
  • 3 łyżki  bułka tarta
  • 1 łyżeczka  tymianek
  • olej
    do smażenia
  • sól
  • pieprz
    Pieczone pomidorki
  • 10 sztuk  pomidorki koktajlowe
  • 1 ząbek  czosnek
  • tymianek
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
  2. Kulki mozzarelli odsącz i osusz na papierowym ręczniku.
  3. W miseczce wymieszaj mąkę z dużą szczyptą soli i pieprzu, w drugiej rozbełtaj jajko z mlekiem, a w trzeciej wymieszaj bułkę tartą z tymiankiem.
  4. Mozzarellę obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  5. Serowe kulki smaż na głębokiej patelni, na mocno rozgrzanym oleju, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.
  6. Pomidorki przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp je pokrojonym w plasterki czosnkiem, dodaj sól, pieprz, tymianek, skrop obficie oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
  7. Gorącą mozzarellę podawaj z gorącymi pomidorkami.



Przepis dodany przez:

Joasia75

Posty : 0

Przepisy: 10


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE