Dzisiaj jest: Sobota, 21.09.2019 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kutia z pęczakiem


22.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kutię z pęczakiem można również podawać z dodatkiem śleżyków.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 szklanka  kasza pęczak
  • 400 g  mak
  • 1 szklanka  mleko
  • 100 ml  miód
  • 1/2 szklanki  rodzynki
  • 1/3 szklanki  skórka pomarańczowa
    kandyzowana
  • 1/2 szklanki  orzechy laskowe
    posiekane
  • 1/2 szklanki  śliwki suszone
  • 1/2 szklanki  żurawina
  • 1 łyżeczka  aromat migdałowy do ciast

Sposób przyrządzania:

  1. Pęczak zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia gotuj do miękkości, odcedź i zostaw do ostygnięcia.
  2. Mak zalej wrzącym mlekiem i ugotuj. Następnie przestudź i zmiel dwukrotnie. Dodaj do pęczaku razem z miodem.
  3. Na koniec dorzuć pokrojone bakalie, aromat migdałowy i wymieszaj. Przed podaniem kutię udekoruj i schłodź w lodówce.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Dizzy

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE