Dzisiaj jest: Piątek, 23.02.2018 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Kutia z pęczakiem


22.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kutię z pęczakiem można również podawać z dodatkiem śleżyków.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 szklanka  kasza pęczak
  • 400 g  mak
  • 1 szklanka  mleko
  • 100 ml  miód
  • 1/2 szklanki  rodzynki
  • 1/3 szklanki  skórka pomarańczowa
    kandyzowana
  • 1/2 szklanki  orzechy laskowe
    posiekane
  • 1/2 szklanki  śliwki suszone
  • 1/2 szklanki  żurawina
  • 1 łyżeczka  aromat migdałowy do ciast

Sposób przyrządzania:

  1. Pęczak zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia gotuj do miękkości, odcedź i zostaw do ostygnięcia.
  2. Mak zalej wrzącym mlekiem i ugotuj. Następnie przestudź i zmiel dwukrotnie. Dodaj do pęczaku razem z miodem.
  3. Na koniec dorzuć pokrojone bakalie, aromat migdałowy i wymieszaj. Przed podaniem kutię udekoruj i schłodź w lodówce.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Dizzy

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE