Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 200 g makaron lasagne
- Farsz:
- 500 g szpinak
mrożony - 500 g twarożek
- 2 sztuki jajka
- 2 ząbki czosnek
drobno posiekany - gałka muszkatołowa
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku - olej
- Sos:
- 4 łyżki masło
- 3 łyżki mąka
- 2 szklanki mleko
- 3 łyżki ser parmezan
starty - 1 sztuka skórka z cytryny
- gałka muszkatołowa
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku zagotuj osoloną wodę z 2 łyżkami oleju. Do wrzącej wody wkładaj pojedynczo płaty makaronu, gotuj al dente, po czym przekładaj do naczynia z zimną wodą.
- Zamrożony szpinak podsmaż na lekko natłuszczonej patelni. Gdy szpinak odparuje i przestygnie wymieszaj go z twarożkiem, jajkami oraz czosnkiem. Dopraw powstały farsz gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozpuść masło. Następnie energicznie mieszając dodaj mąkę i chwilę razem podgrzewaj. Następnie ciągle mieszając, powoli wlewaj mleko i gotuj do wrzenia. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i dopraw do smaku.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylej kilka łyżek sosu. Następnie ułóż makaron lazania, a na niego wyłóż porcję farszu szpinakowego, który polej sosem i przykryj warstwą makaronu. Kontynuuj do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę polej sosem i posyp startym parmezanem. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Lekki obiad z warzywami