Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Łazanki z makiem


15.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Do łazanek z makiem można dodać kilka kropli amaretto lub zapachu migdałowego.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 300 g  mąka
  • 3 sztuki  jajka
  • 1 szczypta  sól
    Masa makowa:
  • 300 g  mak
  • 2 szklanki  mleko
  • 2 szklanki  bakalie
    różne, pokrojone
  • cukier waniliowy
    do smaku
  • 3 łyżki  miód
  • 2 łyżki  masło

Sposób przyrządzania:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Następnie cienko je rozwałkuj i pokrój w 1-centymetrowe kwadraty. Rozłóż do przeschnięcia na blacie oprószonym mąką.
  2. Mak opłucz, osącz, przełóż do garnka. Zalej mlekiem i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie dokładnie osącz i zmiel. Tak przygotowany mak przełóż na patelnię, dodaj masło, cukier waniliowy i miód. Cały czas mieszając zagrzej, dodaj bakalie i smaż jeszcze kilka minut.
  3. Przesuszone łazanki ugotuj po czym połącz z masą bakaliową. Przed podaniem dobrze schłodź.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE