Dzisiaj jest: Czwartek, 19.07.2018 Imieniny: Wincentego i Wodzisława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Łazanki z makiem


15.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Do łazanek z makiem można dodać kilka kropli amaretto lub zapachu migdałowego.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 300 g  mąka
  • 3 sztuki  jajka
  • 1 szczypta  sól
    Masa makowa:
  • 300 g  mak
  • 2 szklanki  mleko
  • 2 szklanki  bakalie
    różne, pokrojone
  • cukier waniliowy
    do smaku
  • 3 łyżki  miód
  • 2 łyżki  masło

Sposób przyrządzania:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Następnie cienko je rozwałkuj i pokrój w 1-centymetrowe kwadraty. Rozłóż do przeschnięcia na blacie oprószonym mąką.
  2. Mak opłucz, osącz, przełóż do garnka. Zalej mlekiem i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie dokładnie osącz i zmiel. Tak przygotowany mak przełóż na patelnię, dodaj masło, cukier waniliowy i miód. Cały czas mieszając zagrzej, dodaj bakalie i smaż jeszcze kilka minut.
  3. Przesuszone łazanki ugotuj po czym połącz z masą bakaliową. Przed podaniem dobrze schłodź.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE