Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka żółta papryka
- 1 sztuka zielona papryka
- 1 kg świeżych grzybów (borowików, podgrzybków i kozaków)
- 2 sztuki duże pomidory
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i pokrój w ósemki. Papryki umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Grzyby oczyść, przepłukaj i pokrój w plastry. Pomidory umyj, odetnij szypułki i pokrój w ćwiartki.
- W rondlu rozgrzej odrobinę oleju i zrumień na nim cebulę. Po chwili dodaj paski papryki, smaż razem 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podsmażone warzywa wyjmij z rondelka i przełóż do miski. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu zrumień plastry grzybów. Kiedy dobrze się podsmażą, dodaj pomidory i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut (w razie potrzeby podlej 1/2 szklanki wody). Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe leczo zdejmij z ognia.
Źródło przepisu: Smacznego!