Dzisiaj jest: Czwartek, 24.05.2018 Imieniny: Joanny i Zuzanny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5797

Loksze z powidłami


09.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  ziemniaków
  • 1 sztuka jajko
  • 1 szczypta  soli
  • 200 g  mąki + do oprószenia stolnicy
  • 2 łyżki  smalcu
  • 150 g  powideł śliwkowych
  • 80 g  mielonego maku
  • 3 łyżki  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki umyj, wrzuć do garnka, zalej wodą i ugotuj w mundurkach. Następnie obierz warzywa, odstaw do ostygnięcia i zetrzyj do miski na tarce o małych oczkach. Wbij 1 jajko i wsyp szczyptę soli oraz 200 g mąki. Wszystko dobrze wymieszaj i wyrób gładkie ciasto (szybko wyrabiaj, ponieważ przez długie zagniatanie stanie się rzadkie).
  2. Masę wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, uformuj wałeczek i pokrój na podobnej wielkości kawałki. Następnie z ciasta uformuj kuleczki i rozwałkuj je na cienkie placki.
  3. Loksze opiecz z obu stron na suchej patelni. Uważaj żeby się nie przypaliły.
  4. Opieczone loksze posmaruj najpierw roztopionym smalcem, a następnie powidłami śliwkowymi. Posyp mielonym makiem wymieszanym z cukrem pudrem. Loksze zroluj jak naleśniki. Danie podawaj oprószone odrobiną maku z cukrem, udekorowane listkami świeżej mięty.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE