Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Loksze z powidłami


09.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  ziemniaków
  • 1 sztuka jajko
  • 1 szczypta  soli
  • 200 g  mąki + do oprószenia stolnicy
  • 2 łyżki  smalcu
  • 150 g  powideł śliwkowych
  • 80 g  mielonego maku
  • 3 łyżki  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki umyj, wrzuć do garnka, zalej wodą i ugotuj w mundurkach. Następnie obierz warzywa, odstaw do ostygnięcia i zetrzyj do miski na tarce o małych oczkach. Wbij 1 jajko i wsyp szczyptę soli oraz 200 g mąki. Wszystko dobrze wymieszaj i wyrób gładkie ciasto (szybko wyrabiaj, ponieważ przez długie zagniatanie stanie się rzadkie).
  2. Masę wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, uformuj wałeczek i pokrój na podobnej wielkości kawałki. Następnie z ciasta uformuj kuleczki i rozwałkuj je na cienkie placki.
  3. Loksze opiecz z obu stron na suchej patelni. Uważaj żeby się nie przypaliły.
  4. Opieczone loksze posmaruj najpierw roztopionym smalcem, a następnie powidłami śliwkowymi. Posyp mielonym makiem wymieszanym z cukrem pudrem. Loksze zroluj jak naleśniki. Danie podawaj oprószone odrobiną maku z cukrem, udekorowane listkami świeżej mięty.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE