Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
- 300 g makaronu spaghetti
- 150 g mandarynek
- 2 sztuki jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła do formy
- 3 łyżki rodzynek
- 100 g suszonych moreli
- 200 g śmietany 30%
- 1 sztuka laska wanilii
- 100 g płatków migdałowych
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedź i przelej go zimną wodą. Mandarynki obierz i podziel na cząstki.
- Jajka połącz z 200 g śmietany i 3 łyżkami cukru w jednolitą masę. Dodaj ziarenka wydrążone z laski wanilii i wymieszaj. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
- Makaron wymieszaj ze sparzonymi rodzynkami i pokrojonymi na kawałeczki suszonymi morelami. Dodaj cząstki mandarynek. Całość wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania posmarowanego tłuszczem.
- Danie polej przygotowanym wcześniej sosem waniliowym. Wstaw na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Przed końcem pieczenia posyp je 100 g płatków migdałowych. Podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku