Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Makaron z bakaliami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

  • 300 g  makaronu spaghetti
  • 150 g  mandarynek
  • 2 sztuki jajka
  • 3 łyżki  cukru
  • 2 łyżki  masła do formy
  • 3 łyżki  rodzynek
  • 100 g  suszonych moreli
  • 200 g  śmietany 30%
  • 1 sztuka laska wanilii
  • 100 g  płatków migdałowych
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedź i przelej go zimną wodą. Mandarynki obierz i podziel na cząstki.
  2. Jajka połącz z 200 g śmietany i 3 łyżkami cukru w jednolitą masę. Dodaj ziarenka wydrążone z laski wanilii i wymieszaj. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
  3. Makaron wymieszaj ze sparzonymi rodzynkami i pokrojonymi na kawałeczki suszonymi morelami. Dodaj cząstki mandarynek. Całość wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania posmarowanego tłuszczem.
  4. Danie polej przygotowanym wcześniej sosem waniliowym. Wstaw na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Przed końcem pieczenia posyp je 100 g płatków migdałowych. Podawaj na gorąco.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE